Recept ajánló

Húsvéti fonottkalács

Panni
Panni
Húsvéti fonottkalács

Nincs Húsvéti asztal, fonott kalács nélkül. Ez nálunk is egy elmaradhatatlan hagyomány, ráadásul a család minden tagja imádja. Olyannyira, hogy bármennyi is készüljön 2 nap alatt mind "elpárolog" :DDD ... ilyenek ezek az édesszájú locsolók :) Próbáljátok ki, szerintem ti is hasonló eredményre száíthattok. Mutatom hogy készítettem. 

Hozzávalók:

 

Elkészítés

  1. Első lépésként a langyos tejben a cukorral felfutattam az élesztőt.
  2. Majd pici lisztet szórtam rá és lefedtem had oldódjon el rendesen a cukor és had kezdjen el dolgozni az élesztő. Ez még nem igazi kelesztés volt, csak egy előkelesztés, hogy az előkészített élesztő jobban és könnyebben kelessze meg majd a tésztát.
  3. Ezután a tészta többi hozzávalóit kimértem egy tálban, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt.
  4. Nagyjából 6 percig dagasztottam, majd ezt követően egy konyharuhával letakartam és kb ~25 percig hagytam pihenni.
  5. Utána megkelt tésztát ketté vágtam,és az első feléből hat egyenlő golyót formáztam.
  6. Ezeket egyenlő hosszúságúra kisodortam és szép fonattal összefontam a kalácsot.
  7. Most a maradék tésztát is ketté osztottam és még csináltam kettő három fonásos kalácsot, az egyiket kör alakúra.
  8. Miután minden fonattal elkészültem, a fonatok tetejét megkentem tojással, illetve a kör alakú fonat közepére raktam egy tálat, hogy így majd a sütés közben is megtartsa tartsa a formáját.
  9. Végül az összes kalácsot egy tepsiben 180 C° 20 perc alatt készre sütöttem
  10. Tálalásnál egy kis lekvárral, vajjal, gyerekeknek finom kakaóval még jobban feldobhatjátok, a siker garantált ;)


Jó étvágyat hozzá!