Galette, a francia pite. Én imádom, és szerintem te is, ti is imádni fogjátok ;) ... leginkább azért, mert bármilyen gyümölccsel meg lehet csinálni, könnyen elkészíthető és emellett igazán látványos is. A szüleimnél rengeteg füge van, így én most evvel készítettem, plusz kis extraként kentem alá egy vékony réteg lekvárt is.
TIPP: csinálhatod pici, tenyérnyi méretűre is, különböző gyümölcsökkel, meglátod úgy még gyorsabban el fog fogyni, mert lehetetlen ellenállni neki!
Lepd meg vele Te is a szeretteidet, biztosan tetszeni fog Nekik ;)
Elkészítés:
- Első lépésként egy nagy tálba keverd össze a lisztet, az eritritet, az apróra vágott vajat és a csipet sót
- Ha megvagy, akkor öntsd hozzá a vizet és gyúrd össze masszává az egészet
- Ha ezzel is elkészültél, akkor egy lisztezett gyúródeszkán vagy más sima felületen nyújtsd kör alakúra a tésztát. (Én általában már alapból a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, mert így később a sütőpapírral együtt könnyedén át tudom majd tenni a tepsibe.)
- A következő lépés opcionális, ha szereted az édes levkár ízét, akkor kend meg vékonyan a kinyújtott tésztát lekvárra. Ha kevésbe vágysz ennyire édes ízre, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod
- Majd tedd a kinyújtott tésztára a gyümölcsöket, de figyelj arra, hogy a szélétől kb. 2-3 centiméternyi helyet hagyj ki, mert ezt kell majd visszahajtanod. Ha minden gyümölcsöt elhelyeztél, akkor szórd meg a őket egy kis barnacukorral és, ahogy a képen is látod hajtsd vissza a tészta széleit
- Utána egy kis tálkába verd fel a tojást és kend le a tészta széleit
- Végül mehet is be a sütőbe, ahol süsd át, úgy, hogy a tészta szélei szép barnára süljenek és cukor rákaramellizálódjon a gyümölcsökre. Figyelj rá, hogy nehogy megégjen a tészta!
Kész is vagyunk, jó étvágyat hozzá