Legyen a húsvéti asztalod éke ez a pazar pisztáciás-málnás babka. Ugye milyen ínycsiklandóan hangzik? És nem csak úgy hangzik, hanem most biztosra mehetsz ;) Evvel a finomsággal biztosan mindenkinek a kedvében jársz majd! Ráadásul ízlés szerint még alakíthatsz is rajta. Nekem például sütés közben jutott eszembe, hogy milyen jól illik a pisztáciás babkához a málna, így most azzal szórtam meg a krémet, te pedig behelyettesítheted a nálatok megszokott családi kedvenccel, sőt akár csokoládé pasztillával vagy apróra vágott pisztáciával is!
A cukorsziruphoz:
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál méz
- 70 ml víz
Elkészítés:
- Első lépésként melegítsd langyosra a tejet (vigyázz, hogy ne legyen túl meleg!), majd keverj el benne egy kis cukrot (1 teáskanál elég) és szórd bele az élesztőt.
- Hagy állni 3-5 percig, míg felfut.
- Közben egy nagyobb tálban mérd ki a lisztet, a sót, a tojásokat, az eritritet és keverd össze az egészet.
- Ezután a lisztes keverékhez add hozzá a puha vajat és a felfuttatott élesztőt, majd ezután dagaszd ki a tésztát.
- Következő lépésként fedd le a tálat és körülbelül ~30 perc alatt hagyd a duplájára kelni.
- Ha megkelt a tészta, akkor egy enyhén lisztezett felületen gyúrd át és utána nyújtsd téglalap alakúra.
- Ha kinyújtottad, akkor kend meg a tészta tetejét pisztácia krémmel és szórd meg málnával (vagy a ti kedvenc gyümölcsötökkel, ízesítő hozzávalótokkal) és a hosszabb oldal mentén tekerd fel szorosan.
- Következő lépésként vágd ketté hosszában a feltekert tésztát és a két darabot a vágott, „szétnyílt” felével felfelé tekerd össze „fond össze”.
- Most helyezd bele egy klasszikus kenyérsütőbe úgy, hogy előtte a sütőforma aljába tegyél sütőpapírt, hogy könnyeb legyen kiszedni a babkát sütés után (Nekem csak 2 kisebb méretű kenyérsütőm van, így én elfeleztem).
- Ezután keleszd újra, ismét körülbelül 30 percen át és közben kapcsold be a sütőt, hogy felmelegedjen.
- Madj az előmelegített sütőben 180 °C fokon nagyjából ~35-40 perc alatt süssed készre. TIPP: ha nagyon pirulna a teteje, akkor fedd le egy kis alufóliával.
- Mielőtt a tészta készresülne, készítsd el a szirupot. Ehhez forrald össze a cukros-mézes vizet.
- Ha kész van a babka, akkor ezzel locsold meg a tetejét és kész is.
- Már csak meg kell várni, hogy kihűljön
Kész is vagyunk, jó étvágyat hozzá ;)