Ha még nem próbáltad a szeder-citrom kombót, akkor most eljött az ideje. Süsd meg te is az egyik legnépszerűbb nyári sütit, addig, amíg tart a szeder szezon. A könnyed, finom desszertet akár gluténmentesen is elkészítheted. Meglátod, hogy a friss savanyú gyümölccsel lesz az igazi. Próbáld ki mondjuk egy frissítő limonádéd mellé, és a siker biztos nem marad el ;)
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 db citrom
- 200 g friss szeder
- 250 ml kókusz tej(asűrített fajta)
- 270 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 teáskanál almaecet
- 55 g étolaj
- 100 g eritrit
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília őrlemény
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy muffinsütő formába tegyünk muffin papírokat, majd tegyük a tálcát félre.
- Az almaecetet keverjük el a tejjel egy kisebb tálba, és hagyjuk a két hozzávalót pár percig összeérni.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Fontos, hogy szép, homogénre keverjük el őket egymással.
- Adjuk az almaecetes-tejhez, a cukrot, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, és az olajat, majd ezt is dolgozzuk el jó alaposan.
- Ezt követően lassan, adagonként keverjük hozzá a száraz alapanyagokat a tésztához. Fontos, hogy most viszont csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne nagyobb csomók. Figyeljünk rá, hogy ne keverjük nagyon túl.
- Mérjuk ki a tésztát a muffin formákba (a fenti mennyiségekkel nekem nagyjából 10 db muffinra volt elég a tészta, ha kisebb muffin formákat használtok, akár több is kijhet belőle), majd tegyük bele a gyümölcsöket. Ha szeretnénk tehetjük csak a tetejére, vagy akár rétegessen is rakhatjuk a szedret a tészta közé.
- Süssük készre a muffinokat 25 perc alatt, és várjuk meg, amíg egy rácson kihűlnek. fogpiszkáló próbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta kész van-e.
Kész is! Próbáljátok ki egy kis limonádéval, szerintem egyenesen mennyei ;) jó étvágyat hozzá!