Itt az ősz, amely a legjobb alkalom arra, hogy megmutassuk a családunknak az igazi érett, telt ízeket. Ebben a sütiben az alma és szilva ízkombinációja dominál majd, ropogós tésztával ölelve. Egy kis fahéjjal és gyömbérrel megfűszererve pedig egészen különleges finomság-bombává fokozhatjuk a hatást ... próbáljátok csak ki ;)
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 120 g vaj
- 60 g cukor
- 1 teskanál sütőpor
- 2 tojás (egy a tésztához, és egy a kenéshez)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál örölt fahéj
- 1 teáskanál örölt gyömbér
Elkészítés:
- Mielőtt a pite készítéséhez fognánk, elsőként készítsünk sült szilvát. Ez lesz a pite egyik alkotórésze. A készítéshez alaposan mossuk meg és pucoljuk le a szilvát, majd egy sütőpapíron süssük meg néhány percig 180 C fokon.
- A másik fő töltelék alkotónk az alma lesz, ezt is készítsük elő. Ehhez az almát vagy almákat hámozzuk meg és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük félre őket.
- Most pedig készítsük el a tésztát. Ehhez az összes alapanyagot keverjük össze alaposan, amig egy összeálló masszát nem kapunk.
- Ha összeállt a tészta, akkor formáljuk egy golyóvá és nagyjából a 2/3 részét nyújtsuk ki.
- A kigyúrt tésztát helyezzük a pite formába és nyomkodjuk bele a formába, de ügyeljünk rá, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Villával kicsit szurkáljuk meg az alját.
- Merjük a tésztára a félig sütött szilvákat, majd pedig szórjuk meg a sütit az almareszelékkel
- Opcionálisan izesíthetjük a gyümölcsöket fűszerekkel is. Ehhez érdemes fahéjat, és gyömbért használni, ezek az ízek nagyon harmonikusan illeszkednek a szilvához és az almához, sőt szépen kihangsúlyozzák a gyümölcsök ízeit.
- Végül a maradék tésztát is gyúrjuk ki és vágjunk belőle kis 1-2 cm vastagságú csíkokat. A csíkokat terítsük a pite tetejére, de úgy, hogy fonjuk át őket egymás alatt, így végül egy rácsos fonást kell kapnunk a pite tetején.
- Ha mindevvel megvagyunk, akkor végezetül még kenjünk meg egy tojással a süti tetejét, ettől szépen kifényesedik és megpirul majd, és tegyük a sütőbe sülni 180 C fokra, körülbelül 40 percre.
El is készültünk, jó étvágyat hozzá